Utviklingen av et barns tale

 Å skape gode vilkår for utvikling av språk hos barn


 Først av alt - må alltid starte med fødselen av baby snakke og synge ham sanger. Prøv så mye som mulig for å nevne ord som den gjør hva du gjør med det, eller hva du gjør i hans nærvær ("Nå er vi odyahnemosya og gå en tur", "pyramide samler? Well done!", "Nå skal jeg melk pohriyu ", og så videre).
 Spille med babyen, eller vymalovuyuchy liplyachy med ham, prøve og snakke hele tiden, og din kommentar, og hans handlinger (ringer ord hva du gjør i spillet er at du tegner eller Lipit), og når det viser deg noe eller prøver å si , må være i samsvar med ord.
 Ord - er symboler som representerer mennesker, handlinger og objekter. Bruk babyen pronomen ("I", "meg", "min") og hans eget navn viser at han forsto også at du kan markere og selve ordet. Barnet kan lære å bruke ord som symboler av objekter, mennesker og handlinger, det må oppfylle disse i sitt daglige erfaring, så foreldre bør bruke ord i dagligdagse situasjoner forståelig nok barn der de er med ham, at barnet er sikret obligasjonslån mellom ord og handling eller objekt. Så bare be ham om å gjenta til deg ordene i en bok eller vise bilder av objekter og kaller dem - er ikke nok.
 Viktig rolle i utviklingen av språket spiller en annen type språkspill, rim og vitser - for eksempel "Ladko-ladusi, og hvor de var? - Bestemor "," Magpie Crow grøt kokt "," gjess, gjess, ha-ha-ha. " Kombinasjonen av rytmiske bevegelser med rytmen i diktet hjelper barnet til å føle og spille den emosjonelle betydningen av disse versene og oppleve den spesielle gleden av å snakke "som vil presse ham til den videre utviklingen av språket.
 Synge sanger og fortelle barnet ditt barnerim er viktig som dikt og sanger er en form for å bevare kulturell opplevelse - fremfor alt, opplevelsen av følelsesmessige opplevelser. De spiller lar en person til å komme inn til den følelsesmessige tilstand at de "la", og dermed barnet begynner å engasjere seg i kulturelle opplevelser og hans herre. Dette gjelder de fleste barn rymivky enkel, som "bjørn i skogen er toed, støt samler, setter i vesken hennes." Den første dikt og ordtak barn kan lære å spille selv før han lærer situasjonshverdagsspråk. Som å være en baby lærer å snakke, kan du snakke og leke med den mer humoristiske dikt og vitser.
 Minst siden det året bør vurderes et barn bildebøker og alltid ringe at det ble malt. Dette gjelder ikke bare bilder av objekter, men også til bilder-historier. Samtidig bør vi begynne å lese enkle bøker og fortelle malыshovыe mest enkle historier (som "Ripky", "Kolobok" eller "Towers"), mens, som vi har sagt, de bedre komme opp med en god slutt - som Gingerbread Man løp fra reven.
 Så snart barnet vil "spørre" hvordan og hva heter, må svare på spørsmålene hans og ikke trette dem juble og prise baby. Og, selvfølgelig, aktivt uttrykke sin glede over hver nye ord som han sier.
 Også alltid la barnet "feedback" og gjenta riktig, lyden av ordet at han ønsker å si. Men det trenger ikke kritisere ham og ikke le av ham. Og ikke bekymre deg, når han "setter seg fast" på noen ord, og kan ikke uttale det riktig eller får problemer på en del, og gjentar det flere ganger, er det ikke stamming. Det faktum at feste hensyn til svikt kan føre til frykt for språket, og følgelig for å forsinke utvikling av tale og stamming. Promotion skaper tillit og ønske om å snakke igjen og igjen.
 Her er et konkret eksempel på hva som kan se ut som en vellykket versjon av språket:
 Mamma Leschi tidlig barndom snakker mye med barnet, prohovoryuye hans handlinger og felles handling med ham, vurderer ham malыshovыe bildebøker og beskriver hva som er avbildet på bildet.
 Så Alex ganske tidlig (i 18-20 måneder) flyttet til aktiv utvikling av språk, begynte han "spør" i en eller annen form, hvordan er det trakk oppmerksomhet til emnet. Alex er stadig får svar på sine spørsmål og se god reaksjon mor når han stiller spørsmål. Og veldig raskt, men likevel ikke være i stand til å uttale alle lydene og alle ord, det går veien hele setninger, prøver å uttrykke hva han overrasket eller skremt fornøyd. Ja, 1 år og 11 måneder i Leschi begynte å dukke uvanlig setning ("La oss gå en tur"), 2 år og 4 måneder - meningsfylt, men ufullkommen syntaks, felles forslag (som "dammen Ooty vi hlep" - " Vi dro til dammen og matet ender brød ").
 Hvis barnet ditt utvikler språk om dette alternativet (og jenter kan ofte overgå disse vilkårene), fortsette å gjøre alt det du gjør, og gradvis gå videre til mer kompliserte samtaler med ham, mer kompliserte bøker med bilder (men ikke til skummelt! ) og sanger.
 La oss nå vende seg til de mindre vellykkede eksempler på kringkasting.

 Litt sent variant av


 Barnet begynner å seg selv "spør" voksen nye ord rundt samme tid (en periode på 18-22 måneder), men for en lang tid - tre år - er oppfylt visse ord, gjerne gjenta dem uten å prøve å koble dem i tilbudet og begrenset av enkle utsagn ("Gi Doll").
 Vanligvis er dette på grunn av det faktum at voksne hadde en samtale med barnet, og hadde fortalt ham å lese, begrenset kommunikasjon med ham situasjonsdagligtale og flere språklige formler. Et slikt barn kan gå tidlig nok til klyshe32-veis (nesten parallelt med den første setningen). For eksempel, hvis han ser på TV mye, han kan lett reprodusere noen setninger ofte gjentatte reklame eller kopi av din favoritt tegneserie. Men fortell noe det begynner sent, noen ganger så tidlig som første klasse.
 Hvis denne situasjonen lar det bli med det, vil trolig henge den generelle utviklingen, vil barnet være mindre intelligent enn mange av sine jevnaldrende, vil du være mer vanskelig å forhandle med ham, og han vil være mer tilbøyelig til å påvirke deg innfall og hysteri.
 Hvis gapet ikke er kompensert på skole, vil barnet være vanskeligere å lære enn mange av hans jevnaldrende, så det er sannsynlig at han vil lære verre.
 Hva gjør du hvis barnet viser tegn til forsinket utvikling alternativer? Løse denne situasjonen kan, men det vil kreve deg mye arbeid og mye tid. De viktigste "medisin" - så mye snakk med barnet ditt, må du alltid ringe sine ord og handlinger hver dag og alltid spille med ham og sa alt det du gjør i spillet.  
Forsinket tale av et barn

 Etterslep i språkutvikling


 Hvis et barn under to år begynner å aktivt lære nye ord og begrenset til noen få ord kjent for ham, kan det konkluderes med at noen forsinkelse det språkutvikling.
 Her er hvordan det kan se ut.
 Andrew to år, det er morsom, rørende og omgjengelig gutt. Men han sa bare tre ord ("mor", "far" og "blyublyu", som betyr "kjærlighet"), og til og med fra noen få ord han ytrer noen lyder er vanligvis primære, noe som vanligvis betyr familiemedlemmer. I utgangspunktet Andriyko kommuniserer ikke chlenorazdelnыmy lyder og bevegelser, for eksempel, påpeker han til pølse og mor umiddelbart gjør ham til en sandwich. I sine to år Andriyko fortsatt ikke viser noen aktivitet i utviklingen av språket, og fortsatt husker ordene passivt, slik han gjorde før. Hans oppførsel er ingenting selv eksternt ligner på det første spørsmålet.
 Samlet, hvordan den kommuniserer, minnes språkutvikling hos barn i alderen ett og et halvt år - til endring i språkutviklingen ikke har skjedd. Spesielt slående, nesten fullstendig fravær av kommentarer språk - han spiller lydløst, ikke kommenterer på hans handlinger (for eksempel ikke si "PIF PAF" skyte en lekepistol) og bare simulere spillet lullaby sangen ("bye-bye" ).
 Dette Andriyko ganske gode spiller i spillet forskjellige handlinger, trim med saks og clippers hår dukke, bamse konkluderer søvn, dynetrekk og synger han en sang. Han kan si farvel til gjester (eskorte, hjelper sende frakk, kysser på kinnet, viftet med en penn), han kan bruke TV-fjernkontrollen, han setter inn nøkkelen og starter maskinen. Vet (dvs. vet) og noen få bokstaver at "studien" med sin mor.
 Situasjonen for Andrew tale er i stor grad bestemt av det faktum at svært få mamma snakker til ham. Dette betyr ikke at det ikke avtale med det - det lærer det (f.eks, som vist på bildene kalles objekter som ikke kan klatre inn i andres lommer og vesker, ta andres ting, etc), prøver å gjøre det "sosialisert "å gå med andre barn lese ham noen av de samme bøkene (" Red Riding Hood "," Askepott "," Tornerose "og en eller to historier). Dessuten et barn å lese en bok, det umiddelbart fjernet fra ham at han ikke presset.
 Verken mor eller noen andre fra voksne med nesten ingen barn leke.
 Helt fraværende kommentyruyuschaya voksent språk - barnet gjør noe, og min mor eller ikke betaler oppmerksomhet til ham eller ser ut og sier ikke noe eller ikke å ytre en lyd, stopper ham.
 Atferd Andreykynoy mamma sier at min mor ikke føler noen glede av denne kommunikasjonen og gjør bare hva han mener passer, lærer ham navnene på fagene for å oppføre seg og så videre. I dette tilfellet, Andrew emosjonelt infisert med noe.
 Generelt ser det ut til at den konstant stillhet mor (og mesteparten av tiden Andrew bruker akkurat det) oppstod ble slukket tale aktivitet i knopp, ikke gi henne hvordan å manifestere.
 Men da gutten gikk til det tredje året, begynte voksne til å bekymre seg og å lære ham "etter boka". Min mor og bestemor ble vist et bilde og kalt at hennes trukket, spør barnet til å gjenta. Og at "noe" ikke er gjentatt, viser komplett ineffektivitet av forsøk på å lære en ung barnets ord ikke inkludert i sammenheng med hans liv.
 Det faktum at denne metoden for læring forventet, riktignok med forbehold, for eldre barn, for eksempel for første-klassinger, som studerer et fremmedspråk. Barna lære hva som er eller ikke er ingenting, eller fører dem til at de husker et visst antall ord i tale, men de fortsatt ikke bruker og reprodusere i beste når de ser det samme bildet.
 De viktigste "motoren" i språkutvikling - En glede av å snakke, der barnet er smittet av voksne slektninger. Videre er det viktig at ordene var relatert til spesifikke innenlandske situasjoner og handlinger - bare i dette tilfellet, lyden ord forbundet med dets innhold.
 I tillegg til "studere bilder" foreldre, bekymret forsinkelse i utviklingen av språket hans sønn eller datter, ofte ty til kunstig etablering av en "mangel på forståelse av situasjonen" - later til å ikke forstå de uttrykksfulle gester av barnet, og håper at dette vil oppmuntre ham til å mestre ord. Denne metoden er bedre enn å lære bildene, men det er fruktbart bare hvis supplert glade for å snakke og konstant kommen voksen tale - med andre ord, har den effekten av et hjelpe mottak, og ikke den viktigste.
 Her er et annet eksempel på svekket tale utvikling, provosert av foreldre:
 Nicky tre og et halvt år. Det nesten ikke snakker ofte ikke høre min mor og bestemor. Nike dårlig forstått språk adressert til ham, for eksempel, på anmodning fra paven: "Bring et eple av bordet" - bringer glasset. Men gutten i live så snart du slår på TV - det raskt glad løper opp til TVen og begynner å uttale forskjellige lyder. Noen ganger han reproduserer raskt hele setninger reklame: "yum-yum Mikojan! "" Nescafe! Classic Cafe! ".
 Hva som førte til dette? Foreldrene ble fortalt at sju eller åtte måneder da Nicky nettopp begynt å krype, det sammen med søster (hun og et halvt år eldre) forlot rommet med den medfølgende TV, og min mor var engasjert i andre aktiviteter. Dermed barnet "sitter" TV. Voksne frydet seg, å tro at barnet er veldig smart i den alderen han liker å se på TV. Stedet for å fikse bilde og emosjonelle foreldrenes innstillinger 'på Nicky skjedde i "Innstillinger" på TV
 Hva om et barns språkutvikling er forsinket?
 Faktisk, for å gjøre alt det samme som for taleutvikling i en lykkelig situasjon, men mer intens.
 Først må du spille med barnet i enkle late spille med leker ("mat", "investering sleep", "borte" og så videre) og prohovoryuvaty dukker for hva de gjør og hva de sier.
 Sekund, alle voksne når de er sammen med barnet eller gjøre noe med det, alle nødvendige tiltak for å følge talen er stadig si høyt at de gjør, og at de kommer til å gjøre.
 For det tredje må vi snakke så ofte som mulig med babyen - gjelder for ham, spør ham om noe, og selv møte ham ("så du tror pappa kommer snart, ikke sant?").
 Dermed i alle fall ikke være "tilpasset" barn og krever ham til å snakke, fordi i så fall kan du utløse det selv-tvil.

 Spesielle tilfeller av forsinket språkutvikling


 Det er tider da min mor snakket mye med baby og alt gjør "rett" og barnet - vanligvis en gutt - fortsatt henger etter utviklingen av tale fra sine jevnaldrende. Dette kan være på grunn av ujevn utvikling av ulike mentale funksjoner. For eksempel, et barn på to år kjører mye bedre peer og ski, men det fortsatt ikke snakker. I slike tilfeller, etter en mens barnet går raskt veien fra begynnelsen av aktiv utvikling av språket til de første mangelfulle forslag.
 Språkutvikling kan bli alvorlig forsinket i tilfelle av sterk følelsesmessig sjokk på den første eller andre året av livet. For eksempel, begynte å snakke babyen kan stoppe alle forsøk på å snakke når han plutselig mister en forelder eller hvis det er noen annen katastrofal endring hans liv. I dette tilfellet er det nødvendig først og fremst å jobbe med konsekvensene av emosjonelle sjokk, og da vil du trenger hjelp av en psykolog.
 Endelig kan forsinket språkutvikling være en manifestasjon av en generell lag - på grunn av langvarig og alvorlig sykdom i barndommen eller forstyrrelser i hjernen.
 Allikevel, hvis du snakker med mye av baby, leke med ham, synge ham sanger, leser og ser på bøker med ham, og han i språkutvikling ligger langt bak sine jevnaldrende, er det fornuftig for deg og ta kontakt med en barnelege og barnepsykolog.

 Språk-klisjé


 Ikke veldig vellykket tale utvikling kan skje ikke bare i det faktum at barnet begynner å snakke mye senere enn sine jevnaldrende, og snakker svært lite, men i utarbeidelsen av hans spesielle klyshyrovannoy tale i forming vaner som spiller de samme ordene og klar til å erstatte dem aktiv prosess bygging av uttrykk.
 Det er barn som har denne "klyshyrovannaya" språket utvikler seg svært lyse og delvis erstatter normal situasjons og hjemmespråk. Disse barna er vanligvis svært omgjengelig og kan virke veldig snakkesalig, men "snakkesalig" ikke er basert på utvikling av evnen til å snakke
 (Dvs. verbalisere sine følelser, begjær, opplevelser og tanker), og utenatlæring og reproduksjon av andre klare setninger - tiltrakk seg oppmerksomheten til foreldre uttrykk eller setninger fra filmen eller TV-reklame. For eksempel fire Timur liker å kjøre opp til de andre barna og informere dem stolt: "Jeg - superkaban! "Men det kan ikke spille noen rollespill.
 Klyshyrovannaya det delvis erstatter konvensjonell - i stedet for å gjøre setningen, kid gjentar høres merkelig (ofte til glede for voksne). Men dette barnet ikke lærer å bygge sin uttalelse, og snart begynner å kraftig falle bak på språkutvikling av sine jevnaldrende.
 Barn med hvem snakker lite, men se på TV så mye, noen ganger ukritisk begynne å spille noen setninger fra tegneserier eller til og med reklame. Det kan se veldig morsomt, og voksne, frivillig eller ufrivillig, ofte oppmuntre barnet til å gjøre det. Men slike repetisjon kull dannet bevissthet og baby hemmer utviklingen av deres eget barns tale og hans tenkning.

 Kommen språkutvikling


 Den menneskelige språket - er et middel for kommunikasjon. Men ikke bare. Samtidig er det også en måte å tenke på, og selv administrere deres atferd.
 Å ha ting kan vi sette mål og oppnå dem, på tross av og hindringer. Vi kan lage en plan og gjennomføre den. Vi kan forstå vanskelighetene møtt og søke å overvinne dem. Vi kan lage en kommando som vi ubehagelig, og utføre bestillingen din.
 Banen til utviklingen av disse ferdighetene begynner med kommentarer på det språket som støttetale handlinger med enkel navngiving av hva vi gjør på tidspunktet for handlingen.
 First. Kommentyruyuschaya språk er et viktig skritt ikke bare i utviklingen av barnets tenkning, men også i utviklingen av evnen til å handle målrettet og overvinne vanskeligheter.
 Andre. Hvis mor og andre voksne familiemedlemmer mye av å snakke med barnet, men ikke leker med ham og kalte sine handlinger eller ord eller handlinger av barnet, da den totale normal utvikling tale han kan få kommentyruyuschaya det og det vil holde opp med jevnaldrende for evnen til å tenke, til å overvinne hindringer og oppnå mål.

 Første forsøk historie


 Vår evne til språklig kommunikasjon er multi-lagdelt. I de foregående avsnittene har vi allerede snakket om den første, dorechevыh det nivåer - den direkte og følelsesmessig uttrykks landemerke kommunikasjon. Neste er situasjons - husholdnings språk som de fleste barn mestere, i hvert fall i en første tilnærming, en periode på ett og et halvt til tre år.
 Situasjons og hushold språk - er evnen til å kommunisere i enkle hverdagssituasjoner som sammenhengende uttrykker deres ønske til tale, inntrykk og meninger, uttalelser til å forstå andre og å reagere hensiktsmessig.
 Når dette nivået, kan barnet uttrykke sitt ønske om å støtte elementære og dialog med en annen person. Men utviklingen stopper ikke der. Neste nivå - en utvikling av evnen til å snakke sammenhengende. Hvis barnet ditt språkutvikling kommet godt, parallelt med utviklingen av dagligtalen det kan gradvis lære og evnen til å snakke.
 Historiefortelling gir mulighet til en eller annen måte å organisere sine erfaringer - konsekvent flytte fra én hendelse til en annen, må du huske at det var i starten, og det da, og bygge årsakssammenhenger mellom hendelser.
 Å lære å fortelle ungen må, fremfor alt, lytte til historien - ikke bare fortellinger og historier, men historier om voksne, for eksempel at de har gjort i dag og hva han gjorde baby. Litt senere, er det nødvendig å fortelle, for eksempel, paven, hendelsene i dag med babyen. En viktig rolle i utviklingen av evnen til å snakke og spille kommentyruyuschaya det - fordi den allerede inneholder spiren av historien, fordi handlingen samtaler.  
Яндекс.Метрика