Tegn og seremonier 6. januar. Julaften

 Like før Kristi fødsel (julaften).
 Prmts. Eugenia og hennes Martyrs. Men Iakinf og MC. Claudia.
 Ven. Nicholas munk.
 Feirer julaften ble etablert i det første århundre e.Kr.. Folket er blandet med Eve å feire store helligdager. På slutten av julaften kalles jul, en rask og første julesanger eller First kutia i russiske nord - Kuteynykom.
 På ferie fest denne dagen vil bli nærmere omtalt i "Yule", her vi merke til andre komponenter av julaften.
 Noen steder i julen lot ikke det storfe låve med henne å puste varmet henne liggende i en krybbe Jesusbarnet. Av samme grunn brent ved porten som fører inn på tunet, rikelig med halm - ". Varm Kristus" det ble kalt I distriktet Pskov-regionen Nevel huske at holy night bør åpne alle dører til Frelseren gikk og velsignet hele gården.

 Tegn den 6. januar


 På julaften så på som snø, tilstedeværelse og antall frost, ble mye oppmerksomhet rundt stjernehimmelen:
 Stor frost, snø bakker, dyp frossen mark - til hleborodyyu.
 Hvis kutyu stier mob (dvs. smeltet snø eller løs bunndekkende) - avling av bokhvete.
 Hvis jule pryhrevyna vil - til grønn året.
 Snø på bakken at gjødsel for avlingene.
 Hva er dette dagen box-form (frost) av trær, vil fargen være på brød.
 Hvis før julaften frost oppstår, kornet sådd bare til Peter Day (12 juli / 29 juni), og hvis frosten vil skje etter julaften, purka og etter Petrov dag.
 For hvor mange dager frem til jul frost oppstår, for så mange dager før St. Hans (21/8 mai) været er gunstig for våren avlinger (Voronezh.).
 Nattehimmelen zvezdysto jul - å høste erter.
 I Kuteynyk før jul på vei som stjerner skinne, sopp og bær er (pynezh.).
 Stjerner i julen kuteynyk - å høste nonner (blåbær).
 Hvis stjernene er sjeldne, og det er lite bær.
 Hvis Melkeveien i himmel full av stjerner og lys - til bøtte.
 Milky Way kjedelig - til været.

 Julaften


 Stor betydning var festet til en julaften middag. Et hus er vanligvis grundig rengjort, bordet var dekket med ren klut. Tradisjonelt observert faste, ikke spise den første stjernen. Kommer ut av kirken, nær lampen zateplyaly bilder, sette dem foran vokslys, lese høyt bønn, og i en høytidelig og streng taushet satt ved bordet og avslutter fasten, middag.
 Tradisjonelt innbyggerne i Smolensk viktige og nødvendige for denne retten måltid - Kuttia. I Sibir, julaften pleide å bli spist kål og tradisjon å brygge. Befolkningen i regionen (Mozhajskij distrikt) må utstilt på bordet zhytnuyu rotet. I Midt-Ural kvelden julaften etter "aftenstjernen" lean arrangert middag som ble servert brød bakt fra kornhøst siste, frokostblandinger, tørket frukt, kål med surdeig. Ett av brødene satt inn et tent stearinlys. Restene av middags skjeer ikke rengjort før morgenen. "Bønder Jekaterinburg, Osa, Perm-distriktet i 1920 bakt brød fra mel hentet fra dozhynochnыh nek siste innhøsting. I Cherdыnskom fylke må grøt kokt med nerazdroblennoho, fullkorn rug eller hvete. De kalte det shomshey "[Chahyn, 84]. Kutyu noen ganger ikke lagt på bordet, og i hjørnet foran på bildet nedenfor, sammen med neobmolochennыm bunke rug.
 Eve iverksatt en rekke magisk handling å ha etablert gode været til fruited frukttrær til vrodyv brød, multiplisert med antall storfe og fjørfe.
 Etter middagen, ble bøndene tvunget barn til å klatre under bordet og "tsыkat" kylling som fløy godt hele året kyllinger.
 I Ostrohozhskom fylke Voronezh senior i familien, da alle ble plassert på bordet, satte seg på terskelen til en fillete frakk og lue og "kvohtal", håper dermed sikre en velstående utseende kylling egg "crested og crested" [Yakovlev, 1905; 168].
 I den samme natt ga rikelig fôr og kyllinger, men prøvde å mate. Det ble antatt at dette gjenspeiles i dem lysten til å grave i hagen, spesielt i en tid da bare plantet frø eller stiklinger.
 Den obligatoriske tallerken julebordet hadde pannekaker, og de fikk også en spesiell betydning. I Zaonezhe først bakt pannekake ga jenta å spise eller ku til hvordan jeg skal forklare bøndene selv, "korovushka telylas tolochkamy" [Loginov, 38]. Dette er sannsynligvis rent lokalt tilpassede. Oftere første forsøk på julaften ble gitt til sau - en tradisjon basert på gamle forestillinger og representasjoner. Sau, sau fleece generelt ansett som et symbol på fruktbarhet, lykke og velstand. Blant de mange symbolske betydninger i forskjellige saue mythopoetic systemer konsekvent deltok skyhet, mildhet, enkelhet, vennlighet, tålmodighet, integritet og offer. Sau oppfattet som rene dyr, riktig guddom, fordi det ofte vises i ritualene som sonoffer. Sau i kristendommen står som et symbol på Frelseren. Viden kjent i den kristne lære og kunst tema «Agnus Dei» (Guds lam); sau eller lam ofte avbildet ved siden av Jesus Kristus, korset. Mennesker (folklore) versjon av jule drama som utspiller seg i løpet av juleferien polsk, ukrainsk, hviterussere og russere absolutt inkluderte episode tilbedelse Infant gjetere med sauer. 
 Tabellen, som arrangerte en julemiddag, dekket med halm eller høy, og over zastylalas duk. Supper - obligatorisk Kuttia og stuet frukt. Alt dette var av symbolsk. Høy og halm ble minnet om barnehagen, der lå en nyfødt Frelser. Kutia (kokt hvete, bygg, ris senere, søtet med honning eller sau) - tilhørighet memorial tabellen og kompott (drikke kokt vann epler, pærer, plommer, kirsebær og andre frukter) - et felles ritual fatet på fødselen av et barn. Så koblet i julen måltid komplett konsept og starte avskjed med den gamle tiden (i fjor) og velkommen nye ideer om Frelserens død preduhotovannoy for liv og åndelig fornyelse av menneskeheten, minnet om forfedre og håp for formering.
 På julaften i noen steder tente bål, som ble assosiert med begrepet gjenfødelsen av solen, i begynnelsen av et nytt solår, og forstås som et svar, rent russisk sochuvstvovanye spedbarn som ble født i vinter, kulde: brannen hadde "varm" født Frelser, omslutter den med varme. I tillegg ble den egendefinerte sett på som en hyllest og slektninger som har gått til en annen verden. Forskere med rette se dette som en av de manifestasjoner av kulten av forfedrene, alle svært avslørende for alle jordbruksprodukter, når kraftfullt til stede og tradisjonell slaviske kultur, blant annet russisk.
 Her er noen eksempler fra livet til bøndene Chernozem provinser, hovedsakelig i Tambov, Voronezh, Kursk og Orel. Når det kommer til den første dagen av julen, er det forstått julenatten, etter ottesang, mer presist, tidlig om morgenen av en ny juledag.
 "Foran lysene er tent, og mente at avdøde foreldre kommer og oppvarmet av brann denne våren hvete narodytsya" [urt, 1994; 165]. "I løpet av jul og dåp i gården gjødsel tilstrammende til foreldre på verden varmet" [Dahl. Poslov.900]. "Tilskynde julen spesiell brann av halm og gjødsel. Landsbyboerne tror at slike branner med dem usynlig oppvarmet og deres forfedre "[urt, 1991; 401]. "På den første dagen av julen verftet og dumpet antent visum dråpen" fordi "de døde er hevet opp på denne tiden av grav og komme bask. Alle hjem med den rituelle sirkelen er i dyp stillhet og bønn fokusert humør "[Maksimov, 182]. På den første dagen av julen landsby badet "flammende hav røyk stiger opp store søyler. & Lt; & gt; Alle prøvde å være taus. Blant hver bonde sette WHO eller mer halm at på morgenen ut og antent. Dette gjøres for å avdøde slektninger ble ikke liggende kald i frossen jord i julen kald "[Tambov. GW, 1887, №4]. 
 Ganske vanlig skikk ble kalt "zakarmlyvanye (fôring) Claus" eller "zaklykanye Claus". Familien samlet seg ved bordet, viste Kuttia av City og havre pudding. Under middagen, noen i familien, ofte eieren, åpnet vinduet og gikk inn i våpenhuset og ringte frost:
 - Frost frost! Gå til vår tradisjon for å spise (pudding)! Vinter tur i sommer etter kolodynoy løgn!
 - Frost frost! Kom pudding er ikke treffe våre havre!
 - Santa Claus, julenissen! Kom og pannekaker er kutyu! I sommer går ikke, ikke spise agurker, dugg ikke drepe barn og ikke jage!
 Denne samtalen prøver å berolige frost å slå den i løpet av våren våren korn, vegetabilske frøplanter, fruktfarger på trærne.
 Frost, Frost V.!
 Kom tradisjon for å spise!
 I sommer skjer ikke:
 Flail hode prolomlyu,
 Broom vыseku øyne!
 Frost er utstyrt med en slik far er ikke tilfeldig: Smolensk "fôring Claus" var i Vasiliev kveld, nyttårsaften.
 I noen landsbyer, for eksempel Sibir, ble tatt i julen "fete" huset "for fred og velstand," som forklart Transbaikalskaya bønder. De forlot mat på bordet, invitere et hus i kveld, "Mr. vert, kommer zahovlyat. Her er din brød og salt, Guds nåde, kom og spis! "[Vlasov, 147].
 På julaften åpnet jula forskjellige gjetninger. Her vil vi nevne bare de som ble brukt til å vыznavanye neste år og skjebnen til arter i avlingen. For eksempel, en kopp honning og kutia hvert familiemedlem måtte slippe skjeen ned et hakk, topp klavsya pai, og alle nakrыvalos klut. I morgen, kommer fra kirken, så, hvis skjeen spredning, kan han dø i det kommende året (Voronezh.).
 Ban avtale spinning - Tradisjonen å veve en synd - ofte ledsaget av skikk, tilsynelatende motsatte: On Christmas kveld stramme garnnøster vind til kochnы kål var stramt.
 Tyvene forsøkte å stjele en ting godt om natten i løpet av julen, så suksess tyveri anses sikret for hele året, til tross for ventures (Tambov.).
 Julaften, etter gammel ortodoks tradisjon, oznamenovuvalosya veldedige gjerninger. Suverene, og til og med rike mennesker lever svært dårlig besøkt fengsler og almshouses, distribuere almisser, hjelpe foreldreløse og fattige enker, behandlet de fattige og reisende.  
Яндекс.Метрика