Betennelse i spyttkjertlene, symptomer, årsaker og behandling
 Akutt eller kronisk betennelse i spyttkjertlene er ledsaget av sin funksjon. Betennelse i sublingual og submandibular kjertler kalt syaloadenyt, ørespytt - kusma.
 Anatomi av spyttkjertler
 Hos mennesker, flere titalls spyttkjertlene. De minste gruppene og er lokalisert i munnen, kinn, tunge og lepper.
 Store spyttkjertler - podnyzhnechelyustnaya, sublingual, parotiden (største) - alltid koblet opp til 20-30 gram.
 Straits spyttkjertler går inn i munnen. Med spyttkjertel produserer spytt - en kraftig hemmelig, rikt på sporelementer, organiske og uorganiske stoffer, enzymer. Takket være dem gjennomført fordøye mat bolus (mat som kommer i munnen din, klippe, masticated, fuktet med spytt og svelget som en bolus).
 Spytt er 98% vann, det danner et daglig gjennomsnitt på 15 liter. Spytt utfører antibakteriell, beskyttende, transport, ernæringsmessige funksjon.
 Betennelse i kjertlene fører til en endring i sammensetningen av spytt, noe som reduserer dens produksjon.
 Årsaker
 1. etiologiske agenter som handler bakterier og virus. Bakterielle midler er det spesifikke (syfilis, tuberkulose, HIV) og uspesifikke (Staphylococcus, streptokokker) patogener. Virussykdommer som er typiske for kusma.
 2. Sykdommen utløses ved okklusjon av ductless kjertler utenlandske organer (hår, vorsynkoy tannbørste, frukt skreller, gress, etc.), concretions (ved slyunokamennoy submandibular spyttkjertel sykdom), som følge av skade, kirurgi.
 3. Syaloadenytы utvikle under epidemien av SARS og influensa, mot lymfadenitt, betennelse i mandlene, lungebetennelse, purulent sykdommer i munnhulen (odontogenic opprinnelse).
 Symptomer
 Kliniske manifestasjoner av inflammasjon i spyttkjertelen typisk for forskjellige sykdommer:
 - Smerter i berørte kjertel (opprinnelig kjedelig, verkende, så uutholdelig, forverret av den minste bevegelse av ansiktsmusklene, prøver å svelge spytt);
 - Øke størrelsen på kjertelen, ottopыrennaya lap;
 - Mangel på spytt kanaler påvirket kjertel;
 - Endre huden over betente områder - Huden blir anspent, glatt og skinnende;
 - Fever opp til 39 ° C og over;
 - Ubehag, svakhet;
 - Tildelingen av purulent eller serøs sekresjon.
 Listen over de mest vanlige sykdommer
 Kusma (Kusma)
 Akutt infeksjonssykdom. Patogen - virus overføring - luftbåren eller gjennom infiserte spytt pasienten motsetter.
 Ved slutten av den første uken av sykdom i pasientens kropp produsere antistoffer mot viruset, og etter utvinning frem immunitet. Sykdommen utvikler seg innen to uker etter kontakt med en smittet person.
 Kusma er epidemien i naturen, ofte syke barn som går på førskolen.
 Akutte ikke-epidemiske kusma
 Symptomene på spyttkjertel betennelse er i utgangspunktet ensidig, kan deretter bli med den andre siden. Ofte sykdommen kompliseres av purulent komplikasjoner, i motsetning kusma.
 Kronisk syaloadenyt
 Sykdommen er asymptomatiske. Til å begynne med viste en økning i størrelsen av spyttkjertlene. Smerte sluttet senere.
 Huden over kjertel er ikke endret. Hovedformålet klagen er konstant tørr munn. Palpasjon av spyttkjertelkanaler ikke forårsaker alvorlig smerte, fremmer frigjøring av stredet pus, fibrin og bringe midlertidig lindring til pasienten. Fullstendig kurert.
 Kusma nyfødt
 Årsaken er ikke klar, og utvikler hos premature nedskrevne barn har rask strøm. Konsekvensene av ødeleggelsen av spyttkjertlene og kjeve hypoplasia.
 Cytomegalovirus
 Det forekommer hos spedbarn og barn med svekket defekter i underkjeven og gane. Patogen - herpes virus. Smittet i utero.
 For ondartet, i tillegg til betennelse av spyttkjertler, påvirker lungene, hjernen, nyrene, leveren, tarmen. Resultater - negative.
 Komplikasjon
 - Tilsetning av sekundær infeksjon med dannelse av abscesser, fistler, generalisering betennelse i hele kroppen;
 - Purulent betennelse fører til et gjennombrudd abscess i nærliggende organer, smelting av kreft, skader på store skip (trombose, emboli, flebitt, blødning);
 - Perifer parese av ansiktsnerven (ansikts asymmetri på grunn av paralyse av ansiktsmusklene av en halvdel av ansiktet er ved en betennelse i parotid spyttkjertel, så vel som dens tykkelse er syv par av hjernenerver - facial nerve);
 - Mannlig infertilitet (ørespyttkjertler ligner histologisk struktur av sex kjertler;
 - Alvorlig betennelse i ørespyttspyttkjertlene utvide til testiklene - & gt; degenerasjon av kjertelvev i arr - & gt; fravær av dannelsen av sædceller - & gt; primær (som ofte syk som barn) infertilitet);
 - Akutt pankreatitt (en komplikasjon av kusma);
 - Serøs meningitt (betennelse i hjernehinnene);
 - Stomatitt.
 Diagnose
 - Komplett blod telle;
 - Urinanalyse;
 - Blood kjemi;
 - Konsultasjon tannlege (sanitær munn, karies lesjoner gjenkjenning);
 - X-ray;
 - Ultralyd.
 Differensialdiagnose (hva kan være forvirret)
 - Bevaring cyste av spyttkjertel (ingen åpenbare tegn på betennelse, er godt visualisert ved ultralyd karakteristiske tilbakefall vist punktering fjerning og kirurgisk fjerning av cysten vegger);
 - Spytt kjertel svulst (adenom, karsinom);
 - Slyunokamennaya sykdom - syalolytyaz (oftest utvikler seg i kjeve, parotidkjertelen i mindre), kalkulus (steiner) enkelt;
 - I løpet av sykdommen er karakterisert ved spytt kolikk under måltider; kirurgisk behandling bare.
 Behandling
 Avhengig av alvorligheten av sykdommen behandling kan utføres ambulante eller stasjonære. Imidlertid bør behandlingsretningslinjer være den samme:
 1. Sengeleie i de første 3-5 dagene av sykdom.
 2. Medikamentell behandling (antibiotika (lokal og intramuskulær), desensibiliserende, smertestillende, anti, tonic, slyunootdelytelnoe, slyunoprodutsyruyuschee behandling).
 3. Flushing duct spyttkjertler (submandibulære) antibiotika.
 4. Fysiske behandlinger.
 5. Radiology (kronisk sykdom).
 6. Hørings kirurg (med dannelse av purulent infiltrasjon - delen, sanitær, avløp).
 7. Diet (spise mat som utløser spyttsekresjon økning, for eksempel sitrusfrukter).
 Forebygging
 Tilstrekkelig behandling av akutt syaloadenytov ikke forårsake tilbakefall og kroniske karakter av prosessen.
 Kreves:
 1. Riktig og grundig munnhygiene (pusse tennene minst to ganger om dagen en gå til tannlegen hvert halvår).
 2. Observer kulturen i mat (unngå mat som fremmer spyttsekresjon på slutten av måltidet).
 3. Pasienter som fikk narkose for behandling av andre sykdommer, bør styrke munnhygiene i de første dagene etter anestesi.
 4. Unngå kontakt med pasienter med kusma minst to uker (inkubasjonstiden).
 5. Betimelig immunisering vaksine kompleks av tre smittsomme sykdommer (meslinger, kusma, røde hunder) 1 år, 6 år gammel, 15-17 år gammel.  
Hvorfor tørr munnPobaluvavshy kroppen salt eller søtt, en er konfrontert med spørsmålet om hvorfor tørr munn. Svaret ligger på overflaten. I alle levende vesen godt utviklet overlevelsesfunksjonen. Det er derfor det er tørst. Denne livgivende fuktighet trenger å justere den høye konsentrasjonen av salt eller sukker i blodet.
Problemer overtørket munn
Tegn tørre munnslimhinnen:
- Ubehag i munnen forbundet med økt viskositet av spytt
- Prikking tungen
- Dårlig ånde
- Sår hals
- Tørre lepper og munnviker
- Vanskeligheter med å svelge
- Stikker tungen til himmelen
- Sår i munnen
- Konstant tørst
- Endring i smak
Hvorfor tørr munn?
Redusert produksjon av spytt nødvendige antall. Denne tilstanden av munnen - Xerostomia. Det er ikke en sykdom, men et symptom på en av de mange sykdommer eller midlertidig tilstand forårsaket av, for eksempel, dehydrering.
Dersom tørr munn, på grunn av:
Permanent fenomen:
- Høy alder. I løpet av årene, mengden spytt produseres gradvis avtar. Ofte øker inntak av store mengder medikamenter.
- Mangel på spyttkjertlene ved kirurgi eller medfødte misdannelser.
- Atrofi av spyttkjertler på grunn av hyppig bruk av aktive desinfeksjonsmidler.
- Behandling av kreftradioterapi, noe som resulterer i redusert effektivitet av spyttkjertlene.
- En eller flere symptom på sykdom (hjerneslag, cystisk fibrose, HIV / AIDS, leddgikt, kusma, Alzheimers sykdom, anemi, høyt blodtrykk, diabetes, Parkinsons sykdom, syndrom Sherhena etc.).
Midlertidig fenomen:
- Bivirkninger under eller etter å ta narkotika. Disse egenskapene er 400 produkter. De er oppnevnt av behandling av høyt blodtrykk, nerveforstyrrelser, muskeltonus, allergier.
- Dehydrering. Det kan være forårsaket av høy kroppstemperatur eller luft, diaré, oppkast, brannsår, blodtap eller utilstrekkelig væskeinntak.
- Skader i hjernen, sentralnervesystemet mekanisme krenke spyttsekresjon.
- Puste gjennom munnen. Det kan være forårsaket av nesetetthet med en kald, brenning eller polypper i det nasale septum forvrengning.
- På lang samtale. Personer som i sitt arbeid har mye å si, lider ofte av tørr munn. Intensivt flagget luft tørker munnen slimhinnen. På bordene nær høyttalerne er alltid et glass eller flaske med vann.
- Kontinuerlig røyke eller skråtobakk negativt påvirker hele kroppen. Hvorfor tørr munn samtidig? Munn manifestert i direkte kontakt med røyk og nikotin. De blokkerer spyttkjertlene.
- Stress og angst årsaken munntørrhet, er på grunn av hardt arbeid av nervesystemet.
- Redusere antall dedikerte spytt under søvn forårsaker munntørrhet slimete morgen.
- Misbruk av alkohol. Etanol som finnes i det fungerer som et vanndrivende, som bringer med seg mye væske fra kroppen. Det antas at dannes under kollaps av giften etanol - acetaldehyd, forårsaker en utryddelse av hjerneceller. Å utlede den livløse kroppen celler trenger en stor mengde væske. Derfor, sender den et signal til en sterk tørste.
- Salt og søt mat i store mengder. Det har blitt bevist at salt og sukker hentet fra celler flytende. Kroppen forsøker å gjenopprette forstyrret balanse og en følelse av tørste, fulgt av tørr munn.
- Beruselse etter narkotikabruk. For fjerning av giftstoff krever en stor mengde væske. Det krever redning forgiftet kroppen med vann.
- Lav luftfuktighet fører til tørrhet i slimhinnene. Den optimale fuktighetsinnhold for mennesker er 40-60%.
- Fasting, spesielt uten bruk av vann. Dette er fordi hvis munningen lang tilført mat, blir mengden av spytt produseres betydelig redusert.
- Spis myk mat, som ikke bør tygges eller masticated i det hele tatt som raskt og enkelt. Prosessen med å tygge er direkte knyttet til produksjonen av spytt. Derfor leger anbefaler sakte og forsiktig slipe mat tennene før du svelger.
- Mangel på vitamin A. Dette skyldes keratinization munnslimhinnen og spytt duct obstruksjon lagdelte partikler.
Viktig!
Dersom tørr munn fenomen konstant eller hyppig, anbefales det ikke å utsette turen til legen. Denne kampanjen, er det vanskelig å samle krefter, finne tid og ønske om å komme til sykehuset eller klinikken.
Ikke vent på at ubehag vil passere av seg selv, kan ikke dette skje. Tidstapet vil bare forverre situasjonen. Etter den tidligere ekspert forklarer hvorfor tørr munn farlig, finne årsaken og foreskrive behandling, jo raskere lide kvitt sine lidelser.
Diagnose begynner med en kartlegging av xerostomia pasient og hans syn at som et resultat legen vil prøve å identifisere mulige årsaker til tørr munn. Sørg for å foreskrive blodsukker, blodprosent og urin. Om nødvendig vil eksperten tilby å gjennomføre flere tester.
Hvis spyttkjertlene ikke jobber med full styrke, det skaper mye ubehag og ofte gjør det vanskeligere å spise og sosialisere med andre. Videre, hvis du ikke tar skritt for å gjenopprette normal fuktighet i munnen for lang tid å få komplikasjoner, som har en lang kamp.
Hvorfor tørr munn


Hvor farlig tørr munn?

En redusert smakssans.
2 Mulig betennelse eller pussdannelse munnen.
3 er ikke gjennomført den første fasen av fordøyelsen - matfag spytt. Dette kan føre til problemer med mage-tarmkanalen.
4 Økt risiko for tannråte fordi ikke avledet matrester fra munnen.
5 hindret bruken av proteser.
6 Økt sannsynlighet for infeksjon eller soppsykdommer i munnhulen. Trost trost og ikke lenge å vente til den er tørr munn. I mangel av spytt reduserer sine desinfiserende egenskaper.

Hvordan bli kvitt tørr munn?

- Forespørsler vann.
- Rozsmoktaty godteri sukker. Du kan erstatte den med noe frukt stein. Etter å finne noe i munnen fører rikelig spyttsekresjon.
- Tygg et stykke is.
- Ved hjelp av tyggegummi.
- Omtale av sitron.
- Dra nytte av spesielle legemidler som øker spytt eller spytt erstatning.
- Legene i oldtidens Kina praktiseres en spesiell trening for å øke mengden av spytt produsert. Med lukket munn gjør bevegelser som er produsert i munnvann. Gjenta prosessen ca 30 ganger. Spytt er nødvendig å innta og mentalt sendt til området like under navlen. Slik trening bør utføres regelmessig for å oppnå ønsket resultat.
Hvorfor tørr munn

Hvordan hindre uttørking av slimhinnene i munnen?
- Ta ca 1, 5-2 liter vann om dagen. Drikk små slurker sakte.
- Ikke misbruk det salte og søte matvarer.
- Ikke forgifte kroppen alkohol, røyking, narkotika.
- Rengjøre skikkelig tennene morgen og kveld i minst tre minutter.
- Pust bare nesen.
- Innendørs opprettholde optimal fuktighet.
- Spis mer frukt og grønnsaker, spesielt de som trenger en god tygge.
- Ikke skyll munnen med løsninger som inneholder alkohol. De tørker slimhinnene.
Noen ganger temaet tørrhet i munnslimhinnen er uløselig knyttet til spørsmålet om hvorfor bitter i munnen. Det er flere årsaker til disse samme følelsene, som for eksempel medisiner og rus.
Dette er interessant:
- Menneskespyttkjertler utsondre en dag fra 1 til 2, 5 liter spytt.
- Hyppige inntak av karbohydrater reduserer muligheten for spytt for å nøytralisere syrer og alkalier, med andre ord, for å motstå nedbrytning. En mat rik på protein som bidrar til det motsatte.
- Spytt består av vann ved 99, 4%.
- Spytt, snarere dens sammensetning, kan fortelle mye om en persons helse. Enkelte sykdommer er basert på analyse av spytt.  
Яндекс.Метрика