Diaré. Grunner former, symptomer og behandling av diaréDiaré, diaré ofte referert til som utslipp av flytende avføring under defekasjon; avføring i dette tilfellet kan være både enkelt og flere.
Diaré hos voksne: mekanisme og funksjoner
En voksen som ikke har helseproblemer, understreker 100-300h daglig avføring; bestemt antall avhenger av hvor mange fiber som finnes i inntatt mat, vann og hvor mye som er igjen av stoffer ikke lært kroppen. Hvis diaré oppstår innen 2-3 uker, kalles det akutt; hvis diaré eller rikelig kalovыdelenye (mer enn 300g daglig) er lengre 20-21 th dag, kan vi snakke om den kroniske formen.
Oppstå flytende avføring private i situasjoner hvor en fecal masser dramatisk øker mengden av vann til 90% i forhold til den vanlige 60%. For den primære analysen av egenskapene til pasienten kan gjøre nyttige konklusjoner om den patofysiologiske mekanismen av sykdommer og forårsaker diaré. Så hvis brutt prosessen med absorpsjon stoffer inn i kroppen gjennom mat, pasienter vanligvis vært en jevn økning i avføring (polyexcrements), på grunn av et stort antall ufordøyd elementer. Hvor patologi påvirker motorisk funksjon i tarmen, kan den flytende avføring skje ofte, men den totale massen av avføring vil ikke overstige 300 g standard. Gjort tidlige observasjoner hjelp til å sette riktig diagnose på som utnevnt effektiv behandling av diaré.
Uavhengig av etiologi av sykdommen, de underliggende årsakene til diaré - tarm malabsorpsjon av væske og elektrolytter. Hos friske mennesker små og store tarmen stadig absorbere store mengder vann og elektrolytt væsker.La oss telle:
- Hver dag person drikker eller mat får minst to liter vann;
- I tillegg, i løpet av dagen i tarmen kommende fluid dannet inne i legemet (endogen):
- Halv liter spytt;
- Om to og en halv liter magesaft;
- Om en og en halv liter bukspyttkjertelen juice;
- Liter tarm fordøyelsessafter.
Således, det totale volumet av væsken når 9l. Av disse er det bare 100-200ml frigjøres under defekasjon (2% av væsken kom inn i tarmen). Etter å ha passert gjennom tynntarmen, hvor den største mengden av væskeinntak (80%) i tykktarmen kommer 1-2 liter vann om dagen, ni tideler absorbert og bare 100-150ml inkludert i avføringen. Naturligvis, hvis mengden av vann avsatt under defekasjon enda litt øket eller redusert, sterkt avviker avføringskonsistens fra normalen, og som kan forårsake dyaryy.

I løpet av dagen den menneskelige tarmen får:

- 700 mg klor;
- 800 mg natrium;
- 100 mg kalium.
Det er bevegelse av ioner, spesielt natrium-ioner assosiert fremgangsmåte av absorpsjon av vann er sekundær passive. Bare bedre absorpsjon av natrium (90%) og vann (ca. 5 liter i døgnet), forekommer i kolon. Hvis mengden av vann som strømmer over det normale, er det diaré. Dette kan tjene som en forstyrrelse i fordøyelsesprosessen, absorpsjonsprosessen, et verk av den indre sekresjon av tarm motorisk funksjon. Det bør bemerkes at i klarlegge årsakene til diaré tynn- og tykktarmen undersøkt i fysiologisk enhet.

Hvorfor er det diaré? De viktigste årsakene og skjemaer

I prosessen av pasienten hyppig løs avføring omfatter fire mekanismer: produksjon av intestinal sekresjon, økt diffuse (osmotisk) trykket i tarmhulen, brudd på lastebiler, tarminnhold, lekkasje av fluid inn i hulrommet i tarmen. Mekanismer har et nært forhold, men alle slags sykdom er preget av spesifikke funksjoner brudd transporter ioner, forårsaker forskjeller sekretoriske kliniske symptomer, osmolaritet, hyper - og hypokinetisk eller exudative skjema. Effektiv behandling av diaré hos barn og voksne er i stor grad avhengig av den korrekte definisjonen av skjemaet misbruk.
Sekretorisk skjema

Ved type sekretorisk diaré utvikles når tarmlumen aktivt tildelt natrium og vann. Aktivere denne prosessen, oftest:

- Bakterielle toksiner (et typisk eksempel - kolera);
- Эnteropatohennыe pinner;
- Visse typer narkotika;
- Stoffer med biologisk aktivitet.
Det er en økning i utskilt i tarmen av vann- og elektrolyttoppløsninger, og dermed øke antall utskilte natrium.

Også forårsaker diaré sekrektornoho typen kan være:

- Acid - gratis langkjedede fettsyrer holyevыe og;
- VIP (vasoaktivt intestinal polypeptid);
- Av prostaglandiner hormoner;
- Biologiske aktive stoffer Serotonin og Calcitonin (serotonin og kalsitonin);
- Bruk av avføringsmidler, som inkluderer antronovыe glykosider (antrahlikozydy er, for eksempel, barken Geitvedslekten, rabarbra, Senna) og lakserolje.
Sekretorisk diaré oppstår vanligvis uten smerte, med hyppige løs avføring (større enn 1 liter per dag). Hvis forstyrret den normale prosessen med absorpsjon holevыh syrer eller galleblæren til kontrakt normalt stopper, avføring vanligvis malt i distinkt grønn eller lys gul; denne type sykdom som heter holohennoy diaré. Dette diffuse trykk, som er karakterisert ved tarminnhold, lavere enn osmolyarnoho trykkvæske del av blodet (plasma).
Osmolaritet skjema

Diaré, eller diaré, er osmolyarnoho typen et resultat av økende press diffuse magesaft blandet med mat som er i tarmen - chyme. Dette fenomenet kan skje når:

- Forstyrrelse av splitting disakkarider eller dysaharydnoy svikt (for eksempel laktose intoleranse - hypolaktazyy);
- Forstyrrelser i absorpsjonsprosesser;
- Overdreven inn i tynn- og tykktarm avføringsmiddel saltvann gruppe som inneholder fosfor og magnesium ioner,
- preparater for behandling av syre lidelser (antacida), sorbitol, som ofte brukes som et søtningsmiddel diabetes og andre stoffer av osmotisk aktivitet.
Osmolaritet formen er preget av et stort antall fremstående stol (polyfekalyey), med en god del ikke helt fordøyd mat rester (med steatorrhea i avføringen kan dominere fett, fettsyrer, såper, med kreatoreja er rikelig tilstede fibre av bindevev og muskler). Det er også karakteristisk overskudd av det osmotiske trykk av tarminnholdet av trykksatt blodplasma.
Hyper - og hypokinetychna skjema

En av de viktigste faktorene som påvirker sykdommen stolen er påvirket av transitt av tarminnholdet. Heperkynetycheskaya og hypokynetycheskaya form av sykdommen forbundet med nedsatt intestinal motilitet (øke eller redusere motorisk aktivitet); Mønsteret er karakteristisk for diaré og IBS funksjonell type. Raskere enn normalt transitt kan utløses ved å ta avføringsmidler eller antacida som inneholder magnesium salter. Funksjonell diaré hos ungdom er ofte stresset.
Stol pasient med hypo - og hyperkinetisk form er forskjellig rikdom tildeling i form av væske eller slurry. Indikatorer diffus trykk gut innhold og blodplasma er omtrent den samme.

Exudative skjema

Årsaker til diaré kalt eksudativ - en patologi av tarmslimhinnen (inflammatorisk, erosive og ulcerøs skade), hvori i tarmen ut hvite, vann og elektrolytter. Denne variasjonen er preget av granulomatøs tarmbetennelse i (Crohns sykdom), intestinal tuberkulose, noen akutt infeksjon - salmonella, dysenteri og lignende.
Flytende avføring av pasienter, ofte med blodig puss og urenheter. Ofte osmotisk trykk indikator avføring i tarmen høyere enn tilsvarende press plasma.
Kliniske funksjoner
Hvis den totale perioden tilgjengelig og hyppig løs avføring begrenset til 2-3 uker regnes som akutt diaré.
Den viktigste grunnen bør kalles smittsom infeksjon (diaré hos barn er ofte forårsaket av inntak av bakterier fra skitne hender, uvaskede frukt, leker, etc.), betennelse i tarmen og noen medisiner. Kliniske symptomer inkluderer svakhet, anoreksi (tap av appetitt); pasienten feber, kvalme og oppkast. Ofte akutt diaré assosiert med matforgiftning, skiftende klimatiske soner i reise (diarrheo turista - reisediaré). Flytende avføring med blod kan mistenkes skader på tarmslimhinnen forårsaket av sykdomsfremkallende mikroflora: Shigella flexneri eller Shigella sonnei, Campylobacter jejuni, эnteropatohennыmy tarmbakterier. Dessuten kan blodig diaré være en av de første symptomene, annonsere tilstedeværelsen av pasienter med Crohns sykdom.
I den akutte form av pasientens tilstand kan karakteriseres som en tung-baserte lys septik symptomer og ødeleggende smerte i magen. Behandling av diaré hos barn i nærvær av feber, må blod i fekal massene, sterke smerter og andre faresignaler kun utføres på et sykehus.
Det finnes en rekke medikamenter som kan utløse diaré:
- Avføringsmidler;
- Legemidler for å nøytralisere surhetsgraden (antacida) magnesiumsalter;
- Mange av antibiotika narkotika;
- Narkotika, anti-arytmi;
- Syntetiske søtningsmidler (mannitol, sorbitol);
- Antropodezoksyholevaya syre som anvendes i behandlingen av sykdommer i galleblæren;
- Kolestyramin, naznachayuschyysya leversykdommer;
- Sulfasalazine (sulfasalazin);
- Legemidler som hindrer blodlevring (antikoagulantia).
Hvis diaré provokasjon noe narkotika, bør diaré begynne med narkotika.
På eksamen, bør pasienten bestemme graden av dehydrering. Hvis kroppen har mistet for mye væske, blir huden tørr, redusert nivå av elastisitet; puls, tvert imot øker, minsker blodtrykket. På grunn av mangelen på kalsium er det ofte en tendens til beslag, som kan bestemme ved positive symptomer "muskel ridge" som oppstår når den mekaniske stimuleringen av biceps.
I lys ved hjelp av standard metoder for fysisk, diaré obligatorisk studie utført møkk ball og Proktologi undersøkelse. Hvis det er blod i avføringen og rektal undersøkelse avslører skade på slimhinnene (anal fissur) fistel eller paraproctitis (purulent betennelse i vevstype) - bør mistenkes hos en pasient Crohns sykdom. Under mikroskopisk undersøkelse av avføring bør være spesielt oppmerksom på tilstedeværelse / fravær, spesielt betennelsesceller, og fett, protozoer mikroorganismer, helminth egg.
Når endoskopisk undersøkelse utført ved bruk av rektoromanoskopa, er det mulig å detektere sykdommer slik som:

- Ulcerøs kolitt - i dette tilfelle tarmslimhinnen blødning er lett sårbar, kan
- Observert erosive ulcerøs lesjoner og;
- Dysenteri, karakterisert ved erosive lesjoner i tarmene (erosive proctosigmoiditis);
- PMC eller pseudomembranøs kolitt, hvor de betente slimete plaques vises tett, hvit-gul fibrøs plakk. Man må huske på at PMC ikke kan utelukkes på grunnlag av mangelen på plakk, i denne sykdommen som utvikler seg som en komplikasjon av antibiotika, det berørte området kan bli plassert nærmere sentrum av kroppsdeler av kolon.
I de fleste tilfeller kan akutt diaré hos voksne bli diagnostisert basert på fem faktorer: 1) klagen til pasienten, 2) en historie, 3) fyzykalnыmy undersøkelsesmetoder, 4) Proktologi vurdering, 5) Data grundig undersøkelse av ekskrementer - makro - og mikroskopisk . Sistnevnte er basert på den diagnostiske prosess: studiet av feces hovedsakelig eliminert parasitter og blod urenhet antyder at diaré er assosiert med inflammasjon. Dette bekrefter mistanken om betennelsesceller i avføring i store mengder, og også funnet i undersøkelsen bruker rektoromanoskopa eller andre instrumenter endre slimhinnen i tykktarmen.
Diagnose av diaré hos barn er mer komplisert, er det nødvendig å ta hensyn til barnets alder, spesielt dens utvikling og mange andre faktorer.
Betennelse som forstyrrer stol, delt inn i sykdommen kjent og ukjent etiologi. Av sykdommer som årsaker er kjent, inkluderer dysenteri - forårsaket av Shigella (shigellose) eller amøbisk, salmonella og andre tarminfeksjoner akutte. Av ukjente grunner, er det medisin Crohns sykdom i tykktarm og ulcerøs kolitt spesifikk type.
Ved tegn på betennelse i tarmen ikke er tilgjengelig, som den mest sannsynlige årsaken til diaré bør vurderes en lidelse absorpsjon prosessen har skjedd uansett grunn.Også diaré i akutte form kan forekomme i virusenteritt oppstår med karakteristiske trekk:
- Studier viser ingen fecal blod urenheter og betennelsesceller;
- Pasient utnevnelsen av antibiotika har ingen effekt;
- Pasienten kan komme spontant, uavhengig av medisinsk behandling.
Alle de ovennevnte tas hensyn til ved diagnostisering med inflammatorisk tarm skille smittsomme og ikke-infeksiøst type.
Vanligvis diaré hos voksne er mindre farlig enn diaré hos barn: sykehus voksne pasienter med disse symptomene bør sjelden, men akutt diaré hos spedbarn kan også føre til døden. Siden diaré - et symptom, ikke en årsak til sykdommen, for å tildele riktig og effektiv behandling for både barn og voksne trenger å diagnostisere den underliggende sykdommen.
Behandling av diaré: generelle og spesifikke metoder
Mange behandlingsformer brukes uavhengig av hvilken type diaré: utnevnelsen kosthold, antibakterielle midler, og legemidler som lindrer symptomene (med permer, absorberende, innhyllende egenskaper).
Oppgave diett stille diaré, bremser tarm sammentrekninger og redusere mengden av vann og elektrolytt væsker skilles ut i tarmlumen. Produktene er valgt slik at de er tilgjengelige næringsstoffer kan lett fordøyes i tynntarmen, som har gjennomgått smertefulle endringer. Hovedprinsippet for diett for diaré - utelukkelse av mekanisk og kjemisk irritasjon av tarmen. I den akutte form, bør det være mulig å utelate et sett med produkter som bidrar til økt sekresjon av gastrisk sekresjon og øker motor evakuering av tarmer. Behandling av diaré hos små barn krever spesielt forsiktig design ordningen diett.
Antibakterielle serien bidra til å gjenopprette normal tarmfloraen status (eubioza). Hvis akutt diaré forårsaket av bakterielle faktorer, pasienten foreskrevet antibiotika medisiner, antibiotika (kinoloner gruppe av første og andre generasjon), sulfanilamid og antiseptiske midler, nitrofuran derivater. Bedre utnyttelse av de medisiner som ikke påvirker balansen i tarmfloraen.
Som et alternativ terapeutisk metode for behandling av diaré av forskjellig opprinnelse kan tilordnes bakterielle midler, med en total varighet av behandlingen til 30-60 dager.
Preparater symptomatiske handlinger med hensikt å nøytralisere organisk (karboksylsyre) for å gi bindende og konvoluttering effekt.
Ved behandling dyaryy også brukt narkotika som regulerer tarm motorisk funksjon (motor kontrollere), det er dokumentert at i deres interaksjon med opioidreseptorer i tynntarmen endre funksjonen av epitelceller, og dermed redusere mengden tildelt sekresjon og økt absorberingsevne. Redusert sekretorisk utladning, i sin tur, reduserer intestinal motilitet.
Det er obligatorisk å fylle de tapte kroppsvæsker (rehydrering); nødvendig for å bekjempe dehydrering og dermed av metabolske og elektrolytt CBS (syre-base-balanse). Vanligvis hos pasienter med akutte infeksjonssykdommer intestinal væske fylling skjer gjennom vanlig drikkevann; bare 5-15% av legene anser nødvendig avtale intravenøs rehydrering.
Husk at hvis et barn eller en voksen, det er hyppig eller pågående diaré, spesielt hvis diaré gul, grønn eller blod, kan årsaken til diaré og behandling bare bestemmes av en lege.
Яндекс.Метрика